Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nde Sektörün Sorunları ve Geleceği Tartışıldı.

Geleceğin treylerleri ve ülkemizdeki treyler üretimininin geleceği 6. Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nde konuşuldu. Geçtiğimiz yıl 60 bin adetlik üretimle ülkemizi Avrupa’nın ikinci büyük üretim merkezi haline taşıyan Türk treyler sektörü, dünyada söz sahibi olmayı hedefliyor.

 

Zirvenin açılışında konuşan TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, sektörün Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’ü 60 bin adetlik üretimle tarihi rekorla kapatırken, ihracatta 25 bin adede ulaşıldığını kaydetti. Şentürk, “TREDER’i kurarken en büyük amacımız; Türkiye’yi Avrupa’nın üretim merkezi haline getirmekti. Bu yolda çok büyük aşama kaydettik. Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üretim yapan ülkesiyiz.” dedi. Treyler üretimi kadar tedarikçilerin sektöre sunduğu parçaların da Türkiye’de üretildiğini aktaran Şentürk, “Burada üretim yapan kazanır” dedi.

 

TAİD Başkanı Burak Hoşgören de Türk treyler pazarının, ticaretin ve lojistiğin omurgasını oluşturduğunun altını çizerek, “Geleceğin treyleri ve ağır ticari araçları; daha hafif ve daha dayanıklı, daha çevre dostu olacak, bağlantılı teknolojilerle donatılacak. Dolayısıyla şu anda sektörlerimiz hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya. Stratejik konumu, kalifiye işgücü ve canlı girişimci ruhuyla Türkiye, bu atılıma öncülük etmek için iyi bir konuma sahip.” dedi.

 

TAİD Başkanı Burak Hoşgören de Türk treyler pazarının, ticaretin ve lojistiğin omurgasını oluşturduğunun altını çizerek, “Geleceğin treyleri ve ağır ticari araçları; daha hafif ve daha dayanıklı, daha çevre dostu olacak, bağlantılı teknolojilerle donatılacak. Dolayısıyla şu anda sektörlerimiz hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya. Stratejik konumu, kalifiye işgücü ve canlı girişimci ruhuyla Türkiye, bu atılıma öncülük etmek için iyi bir konuma sahip.” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, uluslararası koridorlarda Türkiye’nin stratejik önemine dikkat çekerek, karayolu taşımalarındaki artışa vurgu yaptı. Boyraz, “Türk treyler sektörü 10 binin üzerinde çalışanı ile hız kesmeden üretimini sürdürmektedir. Treylerde üretimin artması, ihracatın artması, sektördeki standardizasyonun kalıcı olması için desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, enstitü olarak otomotiv sektörüne yönelik sundukları hizmetler hakkında bilgi verirken treyler sektörünün önemine vurgu yaptı. AB TİP Onayı, belgelendirme, imalat, tadilat ve montaj konusunda verdikleri hizmetleri anlatan Kırbaş, insan kaynağı noktasında yapılan çalışmaların sektöre sağlayacağı katkılara dikkat çekti.

 

Farklı panellerle sektörün geleceği masaya yatırıldı

Zirve kapsamında yapılan panellerde; treyler üretimindeki gelişmeler, yeni teknolojiler ve inovasyonlar konuşulurken yeni trendlerle sektörün gelecekte nasıl bir yere geleceğe noktasında görüşler aktarıldı.
TAİD Eski Başkanı İlhami Eksin’in moderatörlüğünü yaptığı ilk panelde; TREDER Başkan Yardımcısı Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal ErköyBPW Avrupa Satış Direktörü Daniel Twilling-Birkholzİntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya , Prometeon Türkiye, MEA, Rusya, CIS Bölgesi Pazarlama Direktörü Faruk Uslu, Cloos Türkiye ve MENA Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu ve Saf Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panelde kullanılan son teknolojilerin treyler sektörünün bugünü ve geleceğine etkileri değerlendirildi.

 

İkinci panelin moderatörlüğünü Neva Orman Genel Müdürü ve SATSO Kadın Girişim Bşk. Elvan Bilgehan Dikici yaptı. Schmitz Cargobull CEO’su Kerem TaşNevpa Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sayar, Dyo Sanayi ve Oto Tamir Boyaları Ar-Ge Uzmanı Dr. Merve Dilaver Ağar ve Intecro Robotik A.Ş. CEO’su A. Ali Şen’in konuşmacı olarak katıldığı panelde; Sürdürülebilirlik, Avrupa Yeşil Mutabakatı, üretimde yaşanan gelişmeler, uluslararası rekabette yaşanan son durum, alınması gereken önlemler, hakkında bilgiler verildi.

 

OSD Genel Sekreteri Özlem Güçlüer’in moderatörlüğünü yaptığı üçüncü panelde, Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş DövenÖztreyler A.Ş. Ar-Ge Mühendisi İbrahim Ethem Öztürk ve TREDER Teknik Komite Başkanı Fuat Erdem konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, geçmişten geleceğe treyler sektöründeki seyir, yeni regülasyonlar, araç tescil işlemlerindeki son gelişmeler, teknolojik gelişmeler ile akıllı otomasyon sistemleri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

 

Son panelin moderatörlüğünü TAİD Başkanı Burak Hoşgören yaptı. TAİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kâssbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken ve Iveco Genel Müdürü Hakkı Işınak, araç ürecilerini bekleyen teknolojik gelişmeleri anlattılar. Ağır vasıtada elektrikli dönüşüm, altyapı sorunları, araçlardan beklenen verimliliğin sektöre olan etkileri değerlendirildi.

Kaynak: https://www.kamyonhaber.com/agir-vasita-ve-treyler-zirvesinde-sektorun-sorunlari-ve-gelecegi-tartisildi.html